HOMECONTACTOVER ONS
Echternach Weekend weg Hotels Campings Restaurants Het Müllerthal
 

Echternach

De stad Echternach ligt in het oosten van Luxemburg in het gelijknamige kanton Echternach en ligt direct aan de grens met Duitsland. De rivier de Sûre (of Sauer) vormt hierbij de natuurlijke grens tussen het Groothertogdom en Duitsland.

Het kanton Echternach bestaat uit acht gemeentes, te weten: Beaufort, Berdorf, Consdorf, Echternach, Rosport, Waldbillig, Mompach en Bech. Echternach is de oudste stad van Luxemburg en is een van de grootste toeristische trekpleisters van het land. De grote aantrekkingskracht op toeristen is mede te danken aan de ligging van de stad. De stad ligt in de vallei van de Sûre en in het Luxemburgs Klein Zwitserland (het Müllerthal). De stad is dan ook een uitstekende uitvalsbasis om de prachtige natuur in de omgeving te verkennen. Ook de prachtige wijnstreek de Moezel en het Duits-Luxemburge Naturpark liggen in de buurt.

Echternach is ontstaan en gebouwd rondom de muren van de Abdij van Echternach. Dit Angelsaksische klooster werd in 698 gesticht door de Engelse monnik St. Willibrord. Vanuit de abdij ondernam Willibrord vele bekeringstochten naar het noorden. Tijdens de Middeleeuwen was de abdij ook een belangrijk cultureel centrum. Na zijn dood in 739 werd Willibrord vereerd als een heilige. Zijn graf, in de kelders van de basiliek, groeide uit tot een pelgrimsoord. Nog steeds wordt er op de dinsdag na Pinksteren, een springprocessie gehouden ter ere en nagedachtenis van St. Willibrord. Momenteel zijn er in het gebouwencomplex van de oude abdij een school en kantoren gehuisvest en is het klooster verdwenen. In de abdij is ook een museum gevestigd.

In het stadscentrum neemt het 15e eeuwse stadhuis een centrale plaats in. Het is direct gelegen aan het marktplein en is gebouwd in gotische stijl. Veel van de oude gebouwen zijn tijdens de tweede wereldoorlog door bombardementen zwaar beschadigd geraakt of geheel verloren gegaan. Door de wederopbouw van de stad staan er tegenwoordig veel nieuwe gebouwen. In het centrum van de stad vindt u ook de oude St. Pieters- en Paulus-parochiekerk. De kerk is gebouwd op de muren van een Romeinse nederzeting en werd door de eeuwen heen diverse keren verbouwd.

Verder vindt u er nog restanten van de oude stadmuren en muurtorens. In het Nihof, gebouwd in de 15e eeuw, is een prehistorisch museum gevestigd. De Denzelt is het voormalige Paleis van Justitie en stamt uit de 14e eeuw. Er is ook nog een Gotisch huis te bezichtigen, een woonhuis wat geheel in authentieke, 14e eeuwse Gotische stijl is onderhouden/gerestaureerd. In het recreatiepark kunt u de overblijfselen van een Romeinse villa bekijken.

Echternach heeft de toerist veel te bieden en is ideaal voor een lang weekend weg of een korte vakantie. Naast de rijke en oude historie van de stad is het stadscentrum bijzonder gezellig. U vindt hier vele restaurants, cafetaria, hotels en gezellige kleine winkeltjes. Op het marktplein vindt u vele terrassen en eetgelegenheden waar het prima vertoeven is. Het stadscentrum is grotendeels autovrij.

Hotels in Echternach

Door de grote getallen toeristen die Echternach bezoeken heeft u de keuze uit een grote verscheidenheid aan hotels en pensions. De meeste hotels zijn te vinden in of nabij het stadscentrum.
 

TIP: Hotelaanrader !

Voor een heerlijk en comfortabel verblijf in Echternach raden wij u Hotel Bel Air aan.

Dit vier sterren hotel-restaurant is gelegen net buiten Echternach in een rustige, bosrijke omgeving en is het vertrekpunt van diverse wandelroutes [lees verder...].